V pátek 29. dubna 2011 na Pivovarské zahrádce v Miletíně asi při čtvrtém Pytláku jsme se dohodli, že druhý den v sobotu ráno v 05.00 odjíždíme směr Horní Maršov a odtamtud vyrazíme na kolech přes Polsko na Sněžku.

I přes již neupřesněný počet Pytláků jsme se ráno sešli v 05.00 a 05.30 jsem již byli na cestě. Této rychlé a nijak dopředu neplánované akce se zúčastnil Generál, Karlos a kamarád z Extremesportu Bavor.

Auto jsme nechali za Horním Maršovem u Spáleného Mlýna a již na kole jsme pokračovali směrem na Pomezní Boudy, kde jsme překročili hranice s Polskem. Přes Kowary a Karpacz jsme se přiblížili pod Sněžku. Na konci obce Karpacz jsme odbočili vlevo a po černém turistikém značení jsme začali stoupat. Zpočátku cesta v celku sjízdná, drobná šotolina, která byla cca každých 10 m přehrazena trativodem.

Druhý již o hodně obtížnější úsek byl z větších kamenů, které tvořily nesjízdnou cestu. Tento úsek dlouhý cca 500 m jsme museli kola vést. Poté se cesta opět trochu zlepšila, kdy ji tvořily sice větší kameny, ale položené na plocho. Po tomto už se dalo jet.  Vrchní část tvořily cestu „kočičí hlavy“. Sněžka byla dobita v 10.00 hod.

Zda se dá, či nedá na Sněžku jet na kole z polské strany, musíme říci, že se dá. Cestou jsme nepotkali žádné značení, které by zakazovalo cyklistovi jet na kole po této cestě, ani nás nikdo nezastavil a neobrátil zpět.