Dne 1.9.2018 se v Miletíně na koupališti, o poslední prázdninové sobotě, konal již pátý ročník Miletínského Scorelaufu. Ano, byl to letos zřejmě nejdeštivější den od jara do stvoření tohoto článku. Samozřejmě, voda byla letos už potřeba a na příděl z hůry netrpělivě čekající vodohospodáři, houbaři, zahrádkáři nebo třeba vodáci byli určitě potěšeni. Takové nadšení však zcela jistě nesdíleli ti, kteří se měli vydat na šestihodinové vyhledávání bodů v okolí a nejedna vráska naskočila i organizátorům z Prasklého řetězu a VOTO Zelená Stopa. V rádiu a v aplikacích mobilů se dozvídáme, že studená fronta doprovázena deštěm postupuje nadále republikou směrem k severu a ovlivňuje …. bla, bla – tento závod není pro měkoty a v 8:00 je pro 32 dvojic, které prokázali odhodlání se zúčastnit, zahájen.

Po nezbytných registračních úkonech vyráží do terénu první borci. Scénář je stejný jako minulé ročníky, takže každá dvojice obdržela mapu s vyznačenými kontrolními body a vyrazila na povinnou kontrolu v Miletínské věži, kde získala seznam a popis kontrolních míst. Letošní ročník skupina plánovačů z VOTO Zelená Stopa tematicky zaměřila na památku obětem první světové války. Sami jsme byli při umísťování jednotlivých kontrolních bodů překvapeni kolik památníků, soch a pamětních desek se k uctění památky v našem blízkém i v tom vzdálenějším okolí nachází. Živá kontrola se odehrála na Zdobíně a obsahovala tři disciplíny (vědomostní – poznávání českých osobností, výkonnostní – skok přes švihadlo a koncentrace/zručnost – přemístění vody v kelímku s minimalizací ztráty obsahu).

Je po čtrnácté hodině, do cíle přijíždí první dvojice a začíná sčítání a vyhodnocování toho, co se podařilo na trase zaznamenat. Některé doložené záznamy měly po tom, čím si prošly, podobu spíše upadaných salátových listů. Po dojezdu měli účastníci možnost opláchnout jak sebe, tak případně i své stroje. Dále mohli okusit gurmánské počiny našich kulinářů jak z grilu, kde se točilo sele nebo i z udírny nějakou tu klobásu a doplnit tekutiny. Je tu vyhlášení výsledků a rozdání cen těm nejúspěšnějším (níže). Počasí se k večeru umoudřilo – nekončíme, pokračuje afterparty, které se protahuje do pozdních večerních hodin.

Co závěrem? Vzhledem k podmínkám je potřeba smeknout pomyslný klobouk před všemi, kdo letošní Scorelauf absolvovali a vyzdvihnout i takové speciality tohoto ročníku jako je nová kategorie běžců s premiérou na vodě, celkovou výhru, kterou poprvé v historii vyhrál smíšený tým, nebo i urputný boj o každý bod, které mezi sebou sehrály pěší týmy náctiletých Hajadla a krysáci.  Díky spolku VOTO Zelená Stopa pod vedením Bedřicha Haka za nápady a plánování, organizátorům a sponzorům, bez kterých by závod neměl takovou úroveň:  Město Miletín, Pivovarská zahrádka, Uni Roll Czech s.r.o., Klimizol, IKDrinks, Cukrárna Erben, KAD spol. s r.o., S.A.M s.r.o., Straker s.r.o. a KUPKOLO.cz s.r.o.

Start toho příštího již 6. ročníku, je už naplánován na 7.9.2019 a věříme, že se nás sejde co nejvíce.

 

https://www.youtube.com/watch?v=a_VxRSOwa6g

 

HTML galerie Zonerama
Miletínský Scorelauf 2018