AlpineTour 2006, aneb jak z Zell am See zdolat Hundstein

V pondělí dne 4. září 2006 jsme vyrazili  do Alp. Naším cílem bylo známé středisko Zell am See. Z Miletína jsme vyjeli okolo 23.00 hod.   Cesta po našich silnicích je velmi vyčerpávající a zdlouhavá, takže jsme na hranice ve Dvořištích dorazili okolo 04.00 hod. V tuto dobu na hranicích žádný provoz a tak jsme jen ukázali pasy a pokračovali v jízdě na Linz a poté na Saltzburg. Cesta po dálnici, takže v Rakousku to jen fičelo.

Když jsme projeli Saltzburgem tak se nám poprvé ukázaly Alpy. Začalo se rozednívat a tak jsme se mohli začít kochat.

Do Zell am See jsme dorazili okolo 08.00 hod. Ubytovali jsme se v kempu na břehu jezera.

Po malém odpočinku jsme si řekli, že se pojedeme podívat po okolí, koukneme se do samotného městečka Zell am See, které je vzdáleno od kempu asi 2 km. Když jsme dojeli do Zell am See, tak jsme si řekli, že se podíváme ještě do Kaprunu, který je vzdálen asi 5 km.Když, už jsme byly v Kaprunu, tak nás také lákalo podívat se na lanovku, která vede na vrchol Kitzsteinhornu, ve které v listopadu 2000 při požáru zahynulo 155 lidí. Cestou k této lanovce, která se nachází nad městečkem Kaprun jsme jeli okolo jezera, do kterého teče voda z ledovce a dále z tohoto jezera teče říčka do elektrárny. Poté jsme se ještě chtěli podívat na dvě vysokohorské nádrže. První nádrž  Wasserfallboden je v nadmořské výšce 1.672 a druhé jezero Mooserboden je v nadmořské výšce 2040 m. Když jsme však dojeli do Kasselfall, který byl v nadmořské výšce 1068 m, tak jsme zjistili, že se dá dále pokračovat jen autobusem, který vyváží návštěvníky k lanovce a dále k nádržím, tak jsme se jen smutně otočili a jeli zpět do kempu. Hned první vyjížďka a najeli jsme 56 km.

Ve středu dne 06. září 2006 jsme navštívili Bikerský ráj Leogang. Tento se nachází 14 km od Zell am See a je v nadmořské výšce 836 m. V Leogangu jsme vyjeli lanovkou do výšky 1.740 m pod vrchol Asitz. Odtud jsme ještě vyjeli na vrchol GroSer Asitz do nadmořské výšky 1.914 m. Krásný výhled do okolí na dvoutisícovky a i na třítisícovky byl nádherný. Když jsme se dokochali tak jsme se vydali na sjezd zpět na parkoviště Leogangu. Sjezd neměl chybu, 13 km nemusíte šlápnout do pedálů. Ráfek rozpálenej od špalíků brzd. Občas ještě přibrzdit kouknout na okolní hory a zase jet. V Leogangu jsou kromě vyhlídkového sjezdu z vrcholu také tratě pro Freeridesty, dále pro souboje čtveřic, dvojic ale i jen pro jednoho.

Druhý den jsme ujeli 36 km.

Ve čtvrtek jsme si řekli, že musíme pokořit něco co bude stát za to. Tak jsme z Zell am See, které je v nadmořskévýšce 750 m vyrazili na vrchol hory Hundstein do nadmořské výšky 2117 m. Z kempu jsme vyrazili  po 10 hod.. Stoupání začalo ještě před značkou konec obce a skončilo po 17 km, až na vrcholu Hundstein. Stoupali jsme nejprve po klikaté asfaltové cestě. Asi po 5 km se asfalt změnil na ujetou lesní cestu, na které s přibývajícími metry také přibývali kameny. Asi po 2,5 hodinách jsme konečně vyjeli až na vrchol. Jedním z největších magnetů vrcholu se stala restaurace a vidina oroseného půllitru. Výhled, který byl na vrcholu stál za to. Když jsme se občerstvili a to nejen pivem, ale také polévkou, tak jsme se vydali na cestu zpět. Cestu, kterou jsme jeli na horu 2,5 hod. jsme dolů sjeli za 30 min. 17 km nemusíte šlápnout do pedálů, ale za to vyzkoušíte vaše brzdy, které jste cestou na horu nepoužili.

V pátek 08. září 2006 jsme se rozloučili s Zell am See a v 10.00 hod. jsme vyjeli zpět do Čech.

HTML galerie Zonerama
HTML galerie 1